Dag 12

Dinsdag 22 mei 2001

Day 12

     
  Suzhou zijdefabriek

Suzhou zijdefabriek

Suzhou zijdefabriek
Na de lunch zijn we naar het zijdefabriekje gegaan. Dit was ook heel bijzonder om te zien. Op een lopende band liggen de cocons met rupsen er in, er wordt in eerste instantie geluisterd of er een of twee rupsen inzitten, zit er een rups in de cocon dan is deze goed om zijde van te spinnen, die met 2 rupsen worden er uit gehaald en later gebruikt om dekbedden van te maken. De dames die de draden op de spoelen doen, zitten de hele dag met hun handen in het bijna kokende water om de draden van de cocon op te pakken en op de spoel te zetten. We stonden er bovenop, maar het was niet te zien hoe ze het deden, zo fijn zijn de draden, we zagen ze bijna niet met het blote oog.
De cocons die niet voor zijde gebruikt worden, worden opgerekt, steeds wat groter (de rupsen zijn er dan uit). Uiteindelijk wordt er met 4 mensen aangetrokken tot het formaat van een dekbed. Er gaan heel veel lagen op elkaar en dan gaat er een hoes overheen. Het uittrekken is zwaar werk. Verschillende mensen van de groep hebben het geprobeerd, maar het lukte niet of nauwelijks. De dekbedden die zo gemaakt worden gaan een levenlang mee. Ze kostten ongeveer 700 Yuan.
Suzhou zijdefabriek Er werd ook nog een kleine modeshow gegeven, de meisjes die dit doen vinden het niet zo heel leuk om telkens te moeten opdraven en dat is te zien ook.

 

  Suzhou zijdefabriek
 
     

Ga naar de vorige pagina

 

Ga naar de volgende pagina