Dag 11

Maandag 21 mei 2001

Day 11

     
  Terracotta fabriekje

Terracotta fabriekje

Terracotta fabriekje
het Terracotta fabriekje konden we het productie proces bekijken. Vooral de ovens waren mooi om te zien.
Er werd ons aangeraden dat als we van plan waren om een Terracotta beeldje te kopen, dit hier te doen en niet op de markt, omdat daar de figuren wel eens niet gebakken konden zijn en er dus niets van over zou blijven als ze onverhoopt nat werden. Iemand van onze groep heeft een levensgroot terracotta beeld besteld voor in zijn tuin.
     
Terracotta leger Terracotta leger   Treinreis naar Xian
De ontdekking van het Terracotta leger in 1974 door enkele boeren die aan een put werkten, bleek een van de belangrijkste archeologische vondsten van de 20e eeuw te zijn. Het is een wonderlijk leger van de megalomane keizer Qinshi Huangdi, de keizer van de korte Qin dynastie (221-206 v Chr.) 
In de grote hal 1 staan ruim 1100 soldaten in gelid, enkele paarden en strijdwagens. Ook de kleine generaalskuil in hal 2 is open voor publiek. In hal 3 werden boogschutters en een bronzen strijdwagen opgegraven.
     
     

Terracotta leger

Terracotta leger  

Terracotta leger

De soldaten zijn levensgroot en staan in de loopgraven in oostelijke richting opgesteld. Elke gang was met bakstenen geplaveid en overdekt met een houten dak met een deklaag van riet en klei. Het mausoleum werd na de dood van de eerste keizer door opstandige soldaten geplunderd en in brand gestoken. Dit is allemaal te zien op een introductiefilm. De beelden zijn vervaardigd uit locale klei. Geen twee gezichten zijn gelijk. Elk lichaam werd apart gemaakt. De benen zijn massief, maar de romp is hol, de handen en het hoofd werden later toegevoegd. Individuele details, zoals een baard of oren werden later gebeeldhouwd en daarna geschilderd. Men schat dat er zon 6000 krijgers, paarden en strijdwagens in kuil 1 zijn geplaatst. 
Uitgegraven zijn zon 1100 krijgers en 32 paarden. De acht houten koetsen, waarvan alleen de metalen resten zijn gevonden zijn waarschijnlijk door de brand vernietigd of later vergaan. De soldaten hebben ook hun kleuren verloren. Elke koets werd getrokken door vier terracotta paarden, van gemiddeld 1 meter hoog en 2 m. lang, bemand door een menner en n of twee soldaten. De bronzen speerpunten en andere wapens die zijn opgegraven zagen er nog goed uit.
De gevechtsformatie moest de macht van de Qin dynastie tot uitdrukking brengen.

     
Terracotta leger

Terracotta leger

Terracotta leger
In april 1976 werd kuil 2 ontdekt. Hierin werden meer dan 1000 terracotta soldaten aangetroffen, verdeeld in vier groepen, vier strijdwagens, cavaleristen en voetsoldaten. En beeld is 1.95 m. hoog en men veronderstelt dat dit een generaal is. In de kuil wordt nog steeds gewerkt. In juni 1976 ontdekte men kuil 3. Er werden een strijdwagen en 68 wachten aangetroffen. Kuil 4 werd leeg gevonden.

 

   
In het tentoonstellingsgebouw bevinden zich twee in 1980 ontdekte bronzen strijdwagens (op halve grootte) uit de Qin dynastie. De oudste die ooit in China gevonden zijn. De eerste bronzen strijdwagen met een menner en getrokken door 4 paarden werd in stukjes gevonden en was in 1983 gerestaureerd. De tweede strijdwagen, eveneens met menner en 4 paarden, was in zoveel stukjes gebroken dat de restauratie 7 jaar duurde Terracotta leger Het was een onvergetelijke ervaring, het grappige is wel dat er overal borden hangen met "verboden te fotograferen", ik denk dat ze dat maar opgegeven hebben, want iedereen fotografeert er op los en niemand zegt er wat van.

Dit vrouwtje verzamelde de lege flesjes, waarschijnlijk krijgen ze er geld voor als ze ingeleverd worden.

 

 

   
  Tangshow  
     
  Tangshow Tangshow    Tangshow
In de avond zijn we naar de Tangshow geweest. Het was heel bijzonder, zowel het eten als de show. Het was sprookjesachtig mooi.
Loek en Richard waren jarig en Veronica was jarig geweest. Er werd vanaf het toneel Happy Birthday gezongen, en er werd een taart gebracht die door een krijger met een groot soort zwaard en de jarigen gezamenlijk werd aangesneden. Loek (73) was helemaal aangedaan, "zon verjaardag krijg ik nooit meer" zei ze steeds
     
Tangshow   Tangshow Tangshow
     

Ga naar de vorige pagina

 

Ga naar de volgende pagina