Dag 13

Woensdag 13 mei 2004

Day 13

     

 

Panda fokcentrum

 

Panda fokcentrum
     
Het Panda onderzoekscentrum  werd in 1990 geopend, met als doel het gedrag van de met uitsterven bedreigde panda te onderzoeken. Er wonen ongeveer 12 grote en kleine panda’s. 
Panda fokcentrum Panda fokcentrum Panda fokcentrum
Ooit leefde de Panda in heel Zuid China. Hij at kilo’s bamboe per dag. Toen de boeren de bamboe begonnen te kappen om de grond te cultiveren werd de habitat van de Panda steeds kleiner en daalde het aantal panda’s aanzienlijk. Nu komt de panda alleen nog voor in de provincie Sichuan, in afgeschermde natuurgebieden. Hij wordt met uitsterven bedreigd. Dit wordt mede veroorzaakt doordat hij zich langzaam voortplant. De panda is het nationale symbool van China. In 1986 vonden Chinese onderzoekers een alternatief voedsel voor de Panda’s Rye-grass, daardoor is de kans groter dat de Panda tegen uitsterven kan worden behoed. Er zijn nog ongeveer 1200 Panda’s waarvan er ca. 800 in de reservaten leven.
 

 

 
Panda fokcentrum Panda fokcentrum Panda fokcentrum
 
 
  Panda fokcentrum
 
We moesten heel vroeg opstaan voor de rit naar het Panda fokcentrum, dit in verband met de voedertijd van de panda’s. Ze zijn dan actief, voor de rest van de dag slapen ze meestal. Er waren volwassen panda’s, jonge panda’s van ongeveer 7 maanden en rode panda’s, die zijn klein en lijken op wasbeertjes, we wisten niet dat er rode panda’s bestonden. Die waren wel heel actief. De grote panda’s zijn heel aandoenlijk en de kleine panda's  heel vertederend.
 

Panda fokcentrum

Panda fokcentrum Panda fokcentrum
 
     
Grote Boeddha van Leshan Grote Boeddha van Leshan Grote Boeddha van Leshan
De Grote Boeddha (dàfó) is uitgehakt in de zandstenen rots van de Lingyunheuvel aan de Min. Hij is  71 m. hoog en is de grootste ter wereld. Er waren 90 jaren nodig voor het maken. (713 n. Chr.)
     

Grote Boeddha van Leshan

 

Grote Boeddha van Leshan

Na het bezoek aan de panda’s met de bus terug naar het Hotel, een deel van de groep ging de stad in om naar een zijde atelier te gaan en de rest ging mee naar de Grote Boeddha. Eerst een lunch, die goed was maar waar we in een aparte kamer werden geplaatst, dat doen de Chinezen wel vaker, waarom dat is, is niet duidelijk. Is het omdat de Chinezen zich ergeren aan ons of omdat ze bang zijn dat wij ons aan de Chinezen ergeren?

We zijn met een speedboot de rivier op gegaan, dat was wel heel gaaf, het was toen gelukkig droog. Vanaf de rivier kon je goede foto’s van de grote Boeddha maken, je kon ook zien hoe druk het er was.
     
Grote Boeddha van Leshan Grote Boeddha van Leshan Grote Boeddha van Leshan
We besloten toen al dat we niet over  de steile trap naar beneden zouden gaan. Je kon via de trappen naar het hoofd van de Boeddha lopen. We hebben rustig rondgewandeld (met paraplu) en zijn via de gewone (niet de drukke steile trap) naar beneden gelopen naar de voet van de Boeddha. Alles wat je naar beneden loopt moet je ook weer omhoog en dat was redelijk zwaar omdat de hoogte van de treden niet goed was.
 
Grote Boeddha van Leshan Grote Boeddha van Leshan Grote Boeddha van Leshan
 
Dag 14

Donderdag 14 mei 2004

Day 14

 

   
Bakkerij Chengdu Naast het hotel is een bakkerij, die broodjes  en koeken bakt voor het ontbijt. De verkoop is voor de deur, er wordt elke ochtend een schragentafel  opgezet voor de verkoop. Bakkerij Chengdu
     
     
Bakkerij Chengdu Bakkerij Chengdu Bakkerij Chengdu
     
     
  Vertrek Chengdu  
We gaan in de ochtend al naar het vliegveld. De vlucht had 2 uur vertraging. Op zich was het niet zo erg omdat het geen rechtstreekse vlucht naar Lijiang was. We hadden anders in Kumning moeten wachten. We kregen een lunch van China Airways.  Het was 1 uur vliegen naar Kumning. Na aankomst moesten we eerst de bagage ophalen en daarna weer opnieuw inchecken. Dat verliep niet soepel
     

Ga naar de vorige pagina

 

Ga naar de volgende pagina