Dag 25

Zondag 25 mei 2004

Day 25

 
Zhujiajiao

Zhujiajiao

Zhujiajiao

Zhujiajiao

Vroeg met de bus naar Guilin te gaan, van daaruit vliegen naar Shanghai en dan weer verder met de bus naar Souzhou. Onderweg een stop in Zhujiajiao, ook een stadje met bruggetjes en kanaaltjes, een voorproefje van Souzhou.
 
Zhujiajiao Zhujiajiao Zhujiajiao
 
Zhujiajiao Zhujiajiao Zhujiajiao Zhujiajiao
 
  Suzhou  
 
Dag 26

Maandag 26 mei 2004

Day 26

 

 

Suzhou Zijdefabriek  
Suzhou telt 630.000 inwoners, aan de vele kanaaltjes en bruggetjes heeft het de naam “Venetië van het Oosten” te danken. Er zijn meer dan 150 tuinen en is bekend om de borduurkunst en de zijde-industrie die tijdens de Tang-dynastie werd ontwikkeld. Het plaatsje werd gesticht door koning He Lü van de staat Wu en werd in 514 v.Chr. de hoofdstad van de provincie. He Lü liet in het moerassige gebied kanalen aanleggen, de aarde gebruikte hij om het land op te hogen. Suzhou staat nog steeds bekend als de graanschuur van China. Door de eeuwen heen bleef de stad ook bekend als cultureel en intellectueel centrum. Tijdens de Qing-dynastie kwam een hoog percentage van de ambtenaren uit Suzhou.
Suzhou Suzhou Suzhou
 

Suzhou

Suzhou

Suzhou

De zijderups is de larve van de nachtvlinder Bombyx mori, een  inheemse vlindersoort in China. Boeren telen de zijderupsen en leveren de cocons af bij de spinnerij, waar de ruwe zijde op een spoel wordt gewonden.
     
Suzhou Suzhou Suzhou
Met de bus naar de Zijdefabriek (Number One Silk factory of Suzhou), in 2001 zijn wij hier ook geweest, we hadden achteraf veel spijt dat we toen geen zijden dekbed gekocht hebben. Er was inmiddels een klein museum bijgekomen. De rondleiding was nog even interessant. Het blijft het onvoorstelbaar dat die vrouwen constant met hun handen in heel heet water zitten.

De cocons die niet voor zijde gebruikt worden, worden opgerekt, steeds wat groter (de rupsen zijn er dan uit). Uiteindelijk wordt er met 4 mensen aangetrokken tot het formaat van een dekbed. Er gaan heel veel lagen op elkaar en dan gaat er een hoes overheen. Het uittrekken is zwaar werk.  De dekbedden die zo gemaakt worden gaan een levenlang mee.

Suzhou Suzhou Suzhou
     
Suzhou Suzhou
Modeshow van verveelde meisjes
Suzhou
  Borduur instituut  

 

   
Suzhou Suzhou Suzhou
Het onderzoeksinstituut voor Zijdeborduren werd in 1957 geopend om de traditionele borduurmethoden te bewaren en tevens nieuwe te onderzoeken. Er zijn 3 specialiteiten, enkel- en dubbelzijdig borduurwerk, Kossu-borduurwerk en de moderne kruissteek.
 
Suzhou De tweede stop was bij een borduur atelier, ook dit is fascinerend, hier worden allerlei voorstellingen met de hand geborduurd. Het is ongelooflijk wat ze daar kunnen maken, ze kunnen ook aan twee zijden van een lap verschillende voorstellingen borduren, hoe dit in zijn werk gaat is geheim.  Suzhou
     
Suzhou Suzhou Suzhou

De Tweelingpagode (Shuãngtã), deze identieke pagoden uit 985 liggen in het oosten van de stad. Beide bakstenen pagoden hebben 7 etages en zijn achthoekig

     
In de middag zijn we gaan fietsen. We zijn naar de Tweelingpagodes gefietst, de weg ernaar toe was een puinhoop, er werd van alles opgebouwd of afgebroken, dat was niet helemaal duidelijk. We zagen zo niet veel terug van het Souzhou van de vorige keer in 2001.
Suzhou Suzhou Suzhou
     
Dag 27

Dinsdag 27 mei 2004

Day 27

     
Suzhou
Tuin van de Nederige Ambtenaar
Suzhou Suzhou
Tuin van de Nederige Ambtenaar
We wilden ook nog een tuin bezoeken, maar omdat het  wat laat geworden was, was de tuin toen we daar aankwamen net gesloten. De volgende ochtend was er nog tijd om de Tuin van de Nederige Ambtenaar te bekijken.
Suzhou Suzhou Suzhou
De Tuin van de Nederige Ambtenaar (Zhuozhengyuan) is met 40.000 m2 de grootste van de tuinen.
  Suzhou  
     

Ga naar de vorige pagina

 

Ga naar de volgende pagina