Dag 7 woensdag 3 mei 2007 Wednesday May 3 2007 Day 7
      Abu Simbel Tempel
Aswan Aswan Aswan Aswan
       
Aswan, Felucca boottocht

Rit naar Aboe Simbel (in konvooi gereden)

Morgens vroeg vanaf het hotel foto's van de Nijl gemaakt en een kleine wandeling in de buurt van het hotel gemaakt; even kort over een begraafplaats gewandeld. Hier moten we nog een keer rustiger kijken.
 Vandaag de rit naar Aboe Simbel, door de Sahara. Eerst naar het verzamelpunt van het konvooi, vandaar uit richting oude Aswan dam. Hier mocht absoluut niet gefotografeerd worden, en aangezien we een gewapende politieman in de bus hadden heeft ook niemand fotoís genomen.

Aswan
       
Opweg naar Aboe Simbel Opweg naar Aboe Simbel Opweg naar Aboe Simbel Opweg naar Aboe Simbel
       
Opweg naar Aboe Simbel

We reden aan de oostelijke kant van de Sahara, heel veel grijs en zwart (steentjes) en in eerste instantie weinig zand. Helemaal niet zoals we ons de woestijn hadden voorgesteld. Aan het begin van de weg stond er nog een benzinepomp en onderweg nog wat bebouwing, maar verder is het een leeg landschap, toch vind je zelfs hier nog afval. Gaandeweg hebben we diverse luchtspiegelingen gezien, het lijkt echt of er water ligt, het is ons gelukt om er een paar te fotograferen, gek is het wel, iets fotograferen dat eigenlijk niet is. We kregen ieder een lunchpakket mee, daar zat zoveel in dat we daar 2 dagen van konden eten.

Opweg naar Aboe Simbel
       
Opweg naar Aboe Simbel Opweg naar Aboe Simbel Opweg naar Aboe Simbel
       
Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II
  Aboe Simbel  

Aboe Simbel ligt 286 km ten zuiden van Aswan, in de Libische woestijn. In Aboe Simbel heeft Ramses II (1279-1213 v.Chr.) twee tempels in de rotsen laten uithouwen. Het huidige dorp Aboe Simbel hoorde vroeger bij NubiŽ. NubiŽ vormde voor de Egyptenaren van het Nieuwe Rijk de toegangspoort naar Afrika, vanwaar zij goud, ivoor en andere grondstoffen haalden.

In 1813 heeft de Zwitserse ontdekkingsreiziger Burkhard een deel van de grote tempel ontdekt. Maar pas in 1817 werd de grote tempel volledig ontdekt door de Italiaanse Egyptoloog Giovanni Battista Belzoni. 

Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II
       
Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II
De grote tempel van Ramses II
 

 In het 10e regeringsjaar gaf Ramses II opdracht aan zijn onderkoning van NubiŽ, IŲeny om twee tempels te bouwen die pas in het 24e regeringsjaar voltooid werden.  De tempel werd in de berg uitgehakt en is 65 m. diep. De voorgevel is 38 m breed en 33 m hoog. Bovenaan op de fries staat een rij bavianen die de zonsopgang begroeten.

 
Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari
  Grote Zuilengang  

Achter de ingang ligt de grote zaal met acht vierkante zuilen waarop beelden staan van Ramses als Osiris met gekruiste armen. De reliŽfs in deze zaal aan de rechterkant tonen de slag bij Qadesh tegen de Hettieten in SyriŽ en aan de linkerkant tegen de Afrikanen. Het plafond is versierd met vliegende gieren. De zaal heeft rituele kamers voor de ceremoniŽle voorwerpen.
In de tweede zaal zie je dat Ramses offert aan verschillende goden. De offerzaal diende om offeranden klaar te maken.

 Het heiligdom
In het allerheiligste staan vier beelden van zittende goden. Van rechts naar links zijn dit Ta-Horachti, Ramses II, Amon en Ptah, de god van de doden. Ramses heeft er rekening mee gehouden dat twee keer per jaar de stralen van de opgaande zon tot het allerheiligste van de tempel doordringen. Dit gebeurt op 21 oktober (geboortedag) en 21 februari (kroningsdag).

Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari
  Kleine tempel  

Ramses II heeft de kleine tempel speciaal laten bouwen voor koningin Nefertari als enige koningsvrouw. De tempel is tevens gewijd aan de godin Hathor, de godin van de liefde. Voor de tempel staan 6  beelden, vier van Ramses II en twee van Nefertari. Aan hun voeten staan de beelden van hun kinderen. De tempel is 35 m. diep in de rots uitgekapt en de reliŽfs en tekeningen zijn goed bewaard gebleven.

Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari
       
Aboe Simbel, de grote tempel van Ramses II Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari Aboe Simbel, de kleien tempel van koningin Nefertari
  Reddingsactie van de tempel.  

In 1960 heeft de minister voor Buitenlandse zaken de Unesco gevraagd om de tempels, die onder water zouden komen, te redden. Met het verplaatsen werd begonnen (1964-1968) voor de tempels onder water kwamen. De tempel werd verzaagd in 1036 grote blokken die elk genummerd werden. De tempel staat nu 65 m hoger en 210 m meer westelijk. Er werd een grote koepel boven de tempels gebouwd om ze te beschermen tegen hoge belasting en om de vorm van een berg te verkrijgen. Het werk kostte destijds 36 miljoen US dollars, waarvan Egypte, Unesco en de Verenigde Naties elk 12 miljoen betaalden.
De zon komt nog tot het binnenste van de tempel, maar wel een dag later op 22 oktober en op 22 februari. Er zijn meerdere tempels uit het water gered en opnieuw opgebouwd, er liggen er ook nog een paar onder water en deze willen ze ook nog ďreddenĒ in de komende jaren.
Het bezoek was beslist de moeite waard, maar we hebben wel 7Ĺ uur moeten rijden voor ruim een uur bezoek, dat is toch wel wat veel.

  Overloopkanaal bij Aboe Simbel  
     

Ga naar de vorige pagina

   

Ga naar de volgende pagina