Dag 2

vrijdag 28 april 2007

Friday april 28 2007

Day 2

       
Restaurant in Gizeh Restaurant in Gizeh, broodbakken Restaurant in Gizeh, broodoven Restaurant in Gizeh
       

Na het bezoek aan de piramides gingen we gezamenlijk lunchen bij een goed en traditioneel restaurant. De lunch werd buiten op het terras gebruikt van een leuk restaurant. Bij het binnenkomen waren er vrouwen plat brood aan het bakken, dat vers uit de oven op het bord kwam. Ook waren er lange grill spiesen waaraan kip gegrild werd. Er werd een traditionele lunch geserveerd, salade, sausjes met komkommer en veel knoflook of met aubergine, kip, groenten, linzen, brood en een soort pittige gehaktballetjes en uiteraard de vers gegrilde kip en het vers gebakken brood. Het smaakte heel erg goed. 

Restaurant in Gizeh, molenstenen Wonen onder de brug Flats in Gizeh Flats in Gizeh
       
  Egyptisch museum Egyptisch museum

Na de lunch naar het Egyptisch museum. Mohammed legde uit dat het ondoenlijk is om een groot deel van het museum in een middag te bekijken. Hij had daarom een aantal objecten uitgezocht die we in ieder geval gezien moesten hebben. Hij vertelde over Opper- en Neder Egypte. Egypte wordt sinds duizenden jaren onderverdeeld in een noordelijk (Neder-Egypte) en een zuidelijke helft (Opper Egypte). Hoewel het om een land gaat, heeft elke helft zijn eigen symbolen. De kroon van Opper-Egypte is wit en kegelvormig, die van Neder-Egypte is rood en conisch met een langgerekte punt aan de achterkant. Als de koning de Nemes-krooon draagt, die er uitziet als een blauw gestreepte doek, heeft hij op zijn voorhoofd vaak een cobra en een gierenkop. De gier is het symbool van de godin Nekhbet, meesteres van het zuiden, terwijl de cobra de godin Uarchet, heerseres van het noorden symboliseert. Deze symbolen zijn terug te vinden op afbeeldingen. Als een koning een dubbele kroon draagt, zijn beide symbolen daarin terug te vinden.

In een zaal vindt men nog een ivoren beeldje van Khufu (Cheops), de bouwer van de grote piramide van Gizeh. Het beeldje is slechts 7,5 cm. hoog en 5 cm. breed en werd in 1903 door Petrie in de stad Abydos gevonden. Het is het enige wat van Cheops werd gevonden.  Het kalkstenen beeldje van de schrijver is zeer bijzonder en wordt tot een van de topstukken uit het museum gerekend.

       
Beeldje van Geops Beeldje van een Scribe Toetanchamon Toetanchamon
Beeldje van Geops Beeldje van een Scribe    

Toetanchamon.
Toetanchamon is niet beroemd geworden door zijn manier van regeren, hij is jong gestorven toen hij 19 jaar was en hij heeft slechts 6 jaar geregeerd. Waaraan hij gestorven is, is (nog) niet ontdekt. De grafgiften in het voorvertrek en de voorraadkamer waren na de begrafenis van Toetanchamon niet onaangeroerd gebleven. Er heerste een grote wanorde. Stukken aardewerk, uit elkaar gerukte boeketten. Olie was uit vaten gelopen, de inhoud van kisten en manden was door elkaar gesmeten. Waarschijnlijk zijn de rovers tijdens hun werk betrapt en hebben priesters en ambtenaren het graf in allerijl opnieuw ingericht en verzegeld.

       
De schat van Toetanchamon De schat van Toetanchamon De schat van Toetanchamon De schat van Toetanchamon
       
De schat van Toetanchamon De schat van Toetanchamon De schat van Toetanchamon De schat van Toetanchamon
       
  De schat van Toetanchamon De schat van Toetanchamon

De mummie van Toetanchamon werd aangetroffen in de binnenste van drie in elkaar passende mensvormige mummiekisten. Deze lagen in een kwartsieten sarcofaag. De sarcofaag was weer omgeven door vier rechthoekige, in elkaar passende schrijnen. De collectie wordt niet meer uitgeleend aan andere musea nadat in 1981 tijdens een rijzende tentoonstelling een godinnenbeeldje zwaar werd beschadigd. Het geheel was erg indrukwekkend.

       
Papyrus winkel Papyrus winkel Papyrus winkel Papyrus winkel
       
Schoenpoetser bij de Papyrus winkel

Na het bezoek aan het museum gingen we naar een papyrusfabriekje, waar we een korte uitleg kregen hoe het proces in zín werk gaat. Een stengel bestaat uit groen riet en heeft een witachtige kern. Het  riet wordt gebruikt om voorwerpen te vervaardigen die sterk moeten zijn, zoals sandalen en boten. Het merg wordt in lange stroken gesneden zoals men een boomstam in planken zaagt. Die stroken worden daarna in water gedompeld, 6 dagen voor lichtkleurig papier en 12 dagen voor donkerkleurig papier. Na het verlopen van die tijd worden ze uit het water gehaald en kruisgewijs op elkaar gelegd tussen twee linnen doeken. Het geheel wordt dan onder een molensteen geperst. De linnen doeken worden elke dag ververst. Dit doet men gedurende 6 opeenvolgende dagen. Wanneer het linnen na de 6e dag droog blijft, is de papyrus gebruiksklaar. Vervolgens worden er tekeningen op aangebracht die pas later met verf ingekleurd worden. De verf wordt nog steeds uit plantaardige kleurstoffen vervaardigd.

Bewaking bij de Papyrus winkel
       

Voor een dag hadden we al meer dan genoeg informatie gekregen en indrukken opgedaan, dus op naar het hotel. Toen we het winkeltje uitliepen stond er een schoenpoetsen die heel graag alle schoenen wilde poetsen, ook gympen en de schoenen van Marius, die er inderdaad niet uitzagen, maar niet tegen schoensmeer kan.

 

Ga naar de vorige pagina

   

Ga naar de volgende pagina