Dag 6 dinsdag 2 mei 2007 Tuesday May 2 2007 Day 6
      Kom Ombo Tempel
Kom Ombo, en route Kom Ombo, en route Kom Ombo, en route naar de suikerfabriek Kom Ombo, en route
       
Kom Ombo Kom Ombo Kom Ombo Kom Ombo
       

Bij deze tempel was het een stuk rustiger, maar hier hebben we weer weinig tijd om alles goed te bekijken. Doordat je in het konvooi mee moet, kun je niet zelf uitmaken wanneer je weer verder moet. Kom Ombo ligt op de oost oever van de Nijl, 45 km. Van Aswan en 168 km. Ten Zuiden van Luxor. Kom Ombo betekent “de heuvel van goud”. Tegenwoordig is de stad belangrijk door zijn suikerrietfabrieken die opgericht werden na de bouw van de dam in Aswan. De tempel werd gebouwd door Ptolemaeus VI (180 v. Chr.) Het is de enige tempel die dubbel is, gewijd aan twee verschillende goden: links aan Haroėris met de valkenkop en rechts aan de god Sobek met de krokodillenkop. Via de pyloon bereik je de voorhof vanwaar men ziet dat de pyloon twee toegangspoorten heeft. Op het plafond van de eerste zuilenzaal zie je dat de giergodin Nechbet, met uitgespreide vleugels is afgebeeld. Links zie je dat de koning wordt vergezeld door tal van goden, Thot met een ibiskop, Sechmet met een leeuwinnenkop, Haroėris met dubbele kroon en de kleine Horus met enkel de kroon van het zuiden. Verder is er een ouds Egyptische kalender te zien, een offerzaal van de inwonende goden waar hun beelden op grote feestdagen werden neergezet om offers te ontvangen. De tempel van Kom Ombo werd later als een sanatorium of ziekenhuis gebruikt. Achter de heiligdommen zie je 6 operatiekamers.

Kom Ombo Kom Ombo Kom Ombo Kom Ombo
       
Kom Ombo Kom Ombo Kom Ombo Kom Ombo
       
Kom Ombo Kom Ombo Kom Ombo Kom Ombo
       
Op de omheinigsmuur  achter de zes kamers, zie je de beroemde voorstelling uit de tempel: koning Tiberius knielt en offert een tafel met daarop chirurgische en medische instrumenten aan de god van de geneeskunde Imhotep. In de kapel van Hathor bevinden zich drie goedbewaarde mummies van krokodillen. 
Naast de tempel bevindt zich de Nijlmeter. Hij werd gebruikt om de hoogte van de Nijl te meten om de hoogte van de belastingen te bepalen, hoe hoger het niveau, hoe hoger de belastingen.
Kom Ombo Kom Ombo Kom Ombo Kom Ombo
       
Kom Ombo Kom Ombo Kom Ombo
       

Ga naar de vorige pagina

   

Ga naar de volgende pagina