Dag 9 vrijdag 5 mei 2007 Fryday May 5 2007 Day 9
       
Onder weg naar Luxor Onder weg naar Luxor Onder weg naar Luxor Onder weg naar Luxor
       

Terug naar Luxor

We gingen vroeg op weg, om 7.30 uur vetrokken we naar Luxor. Voor die tijd nog even in de schaduw gezeten, de temperatuur is dan net lekker, ongeveer als een hele warme dag bij ons. Met het konvooi teruggereden naar Luxor. We kwamen daar om ongeveer 11.30 uur aan.

Onder weg naar Luxor Onder weg naar Luxor Onder weg naar Luxor Onder weg naar Luxor
       
Onder weg naar Luxor Onder weg naar Luxor Brood bakken Brood bakken
       
Luxor, Bekisting voor 2e verdieping Luxor, Bekisting voor 2e verdieping Luxor, Winter Palace hotel Luxor,  Luxor tempel
       
 Na de lunch naar de Soek gelopen. Het was er redelijk rustig omdat zo rond 13.00 uur de meeste mensen het even kalm aan doen. Het was wel een voordeel dat het rustig was, ook de handelaren deden het rustig aan, af en toe lag er een in zijn winkel op de grond te slapen. De soek voor de toeristen liep naadloos over in de Soek voor de plaatselijke bevolking, veel levendiger en je kwam van alles tegen, groenten, vis, vlees, kippen en ingewanden.
Luxor, de souk Luxor, de souk Luxor, de souk Luxor, de souk
       
Luxor, de souk Luxor, de souk Luxor, de souk Luxor, de souk
       

Het rook er ook heel anders en de mensen laten je met rust. We hebben hier een aantal leuke fotoís kunnen maken. Er gebeurde ook nog iets leuks, er zaten een paar mannen domino te spelen en ik vroeg of ik daar en van hun handel een foto mocht maken, dat mocht, hij vroeg ons te gaan zitten en zijn handel even te bekijken. Hij verkocht o.a. een soort kleedjes van gezweefd kameelhaar. Kleine vierkantjes, het zag er leuk uit en hij liet ons zien dat het echt was door er een lucifer bij te houden. Het vloog niet in de brand. Na wat heen en weer gesteggeld te hebben kwamen we voor 7 stuks uit op Ä 10,00. Dat wilden we er wel voor betalen.

Luxor, de souk Luxor, de souk Luxor, de souk Luxor, de souk
       
Luxor, de souk Luxor, de souk Luxor, de souk Luxor, de souk
       
De zaken waren nu gedaan en nu wilde hij ons een kop thee aanbieden, een specialiteit uit de regio, hibiscusthee. Eerst aarzelde ik nog wat en vroeg aan hem of het water wel gekookt was. Hij zei dat het water de hele dag stond te koken en dat we het gerust konden drinken. Wij drinken onze thee meestal zonder suiker, maar hij zei dat er beslist wat suiker in moest. Dat bleek inderdaad nodig, het is een wat zurige smaak en die kan je alleen oplossen door suiker toe te voegen. Op zich was het best lekker. Hij vroeg of wij wat mee wilden nemen naar Nederland. Hij zou dan meelopen naar een handelaar en zorgen dat we goede kwaliteit kregen. De man sprak uitstekend Engels en ook Frans, hij vertelde dat hij leraar was en dat hij als hij vrij was in de winkel hielp. We kregen bij de theehandelaar een flinke zak van de thee mee, uiteraard tegen betaling, we vonden het zo leuk dat we voor de thee niet eens onderhandeld hebben. Met een handdruk namen we afscheid van de man.
Luxor, de souk Luxor, de souk Luxor, de souk Luxor, de souk
       
Luxor, de souk Luxor, de souk Luxor Luxor
       
Vanuit de Soek naar McDonald's om sinaasappelsap te drinken en daarna naar het museum van Luxor. Hier waren we wat te vroeg, het ging pas weer om 17.00 uur open.  We mochten wachten in het restaurant van het museum, er was ook een boekhandel en daar hebben we ook nog wat gekocht. Het museum was mooi, niet al te groot en goed te bekijken in een paar uurtjes. Het museum werd in 1975 door president Sadat gebouwd.
Gelijkvloers vind je de zaal met de geheime bergplaats van de Luxor tempel. De geheime bergplaats werd in 1989 gevonden in de tempel van Luxor; 24 beelden werden in een geheime crypte onder de grond gevonden. Je vindt er ook een paar prachtige beelden en borstbeelden van belangrijke koningen van het Nieuwe Rijk (1570-1070 v. Chr.) Op de bovenverdieping vind je beelden van godheden, sarcofagen, sieraden en munten uit de Grieks-Romeinse tijd en munten uit de islamitische dynastieŽn.
Luxor, de souk Luxor Luxor, een traditionele stijger

 

     
Luxor, aan de Cornish Luxor, aan de Cornish Luxor, aan de Cornish Luxor, aan de Cornish
We zagen nog een slimme manier om zand te storten: bij een kar wordt het draaibare stuk, waar de ezel aan zit, dwars op de laadbak gezet. Dan laat je de laadbak kantelen en het zand is gestort.
       

Ga naar de vorige pagina

   

Ga naar de volgende pagina