Dag 3

zaterdag 29 april 2007

Saturday april 29 2007

Day 3

       

Gebouwen in Gizeh

Gebouwen in Gizeh Gebouwen in Gizeh Gebouwen in Gizeh
       
We hebben wat in de omgeving van het hotel rondgelopen. Er staat daar een huis met een bijzondere vormgeving, veel koepels, kolommen en opzichtige versieringen. Vlak daarnaast staan heel "eenvoudige" huisjes, nogal een groot contrast.
Als we een pad naar het huis opgaan, worden we aangeschoten door een paar jongens die een tegelpad hebben aangelegd. We worden ook nog rondgeleid over een bouwplaats waar een restaurant wordt gebouwd door een trotse projectleider.
Gebouwen in Gizeh Gebouwen in Gizeh Gebouwen in Gizeh Gebouwen in Gizeh

 

     
Gebouwen in Gizeh Gebouwen in Gizeh Gebouwen in Gizeh Gebouwen in Gizeh
Vanuit de bus hebben we foto's gemaakt van de bebouwing langs de snelweg. Veel gebouwen lijken nog niet afgebouwd te zijn. Op de bovenste verdiepingen staan halve kolommen waar de wapening nog uitsteekt. Bij navraag blijkt dat, als een gebouw nog niet af is er geen belasting (of volledige belasting) betaald hoeft te worden. De huizen variŽren van zeer basaal tot vrij luxueus.
       
Mohammed Ali moskee             
          De Salah al Din Citadel en de Mohammed Ali moskee
 
de Citadel Mohammed Ali moskee Mohammed Ali moskee Onze gids Mohamed

Mohammed Ali werd geboren in 1805 en hij is overleden in 1849
Hij maakte een definitief einde aan het bewind van de Mammelukken. Hij vermoordde de Mammelukken, hij uitgenodigd had voor een feest, binnen de Citadel. Hij heeft samen met de Turken tegen Napoleon gevochten. Hij is de grondlegger van het moderne Egypte. Hij moderniseerde het leger en bouwde veel militaire scholen.

Mohammed Ali moskee Mohammed Ali moskee, de binnenplaats Mohammed Ali moskee, de binnenplaats Mohammed Ali moskee, de klokketoren

De Citadel werd gebouwd door Salah-addin in 1176. Hij gebruikte daarvoor de afgevallen stenen van de piramiden. In die tijd van Salah-addin tot de tijd van Mohammed Ali speelde de Citadel een grote rol als vesting bij de verdediging van de stad en als residentie van de machthebbers. De kalief Mohammed Ali bouwde later in het zuidelijke gedeelte een moskee naar het voorbeeld van de Blauwe Moskee in Istanbul. Voor de moskee werd een groepsfoto genomen, altijd leuk voor later. De klokkentoren is een geschenk van de Franse president als tegenprestatie voor de Obelisk die in Parijs op de Place de la Concorde staat. De klok heeft nooit gelopen, ondanks tientallen pogingen om hem te repareren.

       
Mohammed Ali moskee, de eerste preekstoel Mohammed Ali moskee, het interieur Mohammed Ali moskee, het interieur Mohammed Ali moskee, de tweede preekstoel
 
Mohammed Ali moskee, het interieur Mohammed Ali moskee, de koepelconstructie Mohammed Ali moskee, de koepelconstructie Mohammed Ali moskee, de koepelconstructie

Buiten de moskee moeten we onze schoenen uittrekken, onze gids raadde ons aan om ze mee naar binnen te nemen omdat we ze anders wellicht kwijt zouden raken. De zolen tegen elkaar, zodat we ze neer konden leggen in de gebedshal zonder dat de zolen de grond raakte. Er waren heel veel groepen. De moskee en de Citadel zijn beiden indrukwekkend. Als moskee is hij niet meer in gebruik.

       
Mohammed Ali moskee, het interieur Mohammed Ali moskee Mohammed Ali moskee
Het is deze dag toch een dag van verschillende godsdiensten er staat nog een Koptische kerk en een Synagoge op het programma.
       
Ga naar de vorige pagina    

Ga naar de volgende pagina