Dag 1

donderdag 27 april 2007

Thursday April 28 2007

Day 1

       
Vlucht KL 553
Op 27 april 2007 om 20.55 uur vertrokken van Schiphol, aankomst om 02.00 uur in Cairo. Afstand
3286 km, reistijd 04.20 uur.

Vroeg op schiphol, het was prachtig weer en we hebben een poos buiten op het platform gezeten. De vlucht was 15 minuten te laat. Het toestel was vol en het eten was matig. Om 21.10 uur vertrokkenen we en om 2.00 uur locale tijd landden we in Cairo aan. Met de bus naar het hotel. Voordat alles met de koffers en kamers geregeld was, was het bijna 0.5.00 uur.


       

Dag 2

vrijdag 28 april 2007

Friday April 28 2007

Day 2

       
  Om 8.00 uur opgestaan, het ontbijt was uitgebreid, vooral de zoetige kant was goed vertegenwoordigd. Onze gids voor Cairo is Mohammed Hassan. Onze chauffeur is Abdoel. Piramides van Gizeh
       
Piramides van Gizeh Piramide van Cheops Piramide van Cheops Piramide van Cheops
 
Na het ontbijt op weg naar de Piramidevelden van Gizeh vertelt Mohammed over de Piramides. Het zijn de drie grafmonumenten van de farao’s Cheops, Chephren en Mycerinus. Bij de piramides zijn veel kameer drijvers die als voornaamste doel hebben de toeristen zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen. Mohammed waarschuwde ons dat als je ingaat op hun voorstel het je veel geld gaat kosten, een truc is o.a. om een bedrag in ponden te noemen. Bij het afrekenen wordt dan in Engelse ponden gerekend en dat scheelt een slok op een borrel. Aanwezig bij de piramides is de toeristenpolitie, herkenbaar aan de witten pakken. Als je klachten hebt over wat dan ook, kun je deze politie inschakelen, ze spreken echter niet allemaal Engels, wat dan weer een handicap is. 
Piramide van Cheops Piramide van Cheops Vindplaats van de zonneboot van Cheops Piramide van de koninginnen, Koninginne graven
       

De piramide van Cheops
Cheops is de tweede koning van de 4e dynastie en besteeg rond 2500 v. Chr. de troon, hij regeerde 23 jaar. Hij begon met de bouw van zijn graf toen hij aantrad. Als je bij de piramide staat besef je pas goed wat een enorm werk het geweest is om de piramide te bouwen, en dat door mensenhanden en zonder allerlei technische hulpmiddelen en precieze instrumenten. Herodotus, de geschiedschrijver schreef “100.000 arbeiders werkten 20 jaar na elkaar aan de bouw van de piramide.

Vanaf de Nijl oever werd een flauwe oprit van gladde stenen naar het plateau van Gizeh gemaakt en daarover heen sjouwden duizenden arbeiders de zware blokken op houten sleden over rolbalken langzaam omhoog naar de rand van de woestijn. Daar werden de stenen afgebikt en geschuurd. Door telkens weer een nieuwe oprit te maken van zand en stenen kon men de blokken omhoop gebracht worden en werden ze neergelegd op een bed van specie. Naarmate de piramide hoger werd, werd de oprit langen, en als men bovenaan was gekomen, zat de piramide in een mantel van zand en stenen. Bij de bouw werden gangen en kamers uitgespaard. De zand- en steenlaag werd verwijderd en de piramide werd bekleed met een laag glad gepolijste witte kalksteen die erg nauw aansloot.

De piramide van Cheops is van binnen helemaal leeg, door plunderingen.

Bij omlopen rond de piramiden zijn nog resten van de oorspronkelijke bekleding te zien. Aan de oostzijde liggen drie kleine piramiden, waarin de familieleden van de farao begraven zijn. De boot van Cheops is bij toeval ontdekt in 1954. Deze werd, na 45 eeuwen verborgen te zijn geweest, omhoog gehesen. Het duurde tot 1982 voordat de boot was gereconstrueerd en een definitieve plaats had gevonden in een boogvormig museum boven de plaats van de ontdekking. Er ligt nog een tweede boot, maar deze laat men voorlopig liggen totdat men betere technische middelen heeft voor berging en conservering.

       
Piramide van Chephren Piramide van de koninginnen, Koninginne graven Piramide van Chephren Piramide van Chephren
       

De piramide van Chephren en Mycerinus en de sfinx.
De piramide van Chephren ligt naast de piramide van Cheops en is gebouwd rond 2500 v. Chr. Ze is direct herkenbaar aan de top, waarvan de oorspronkelijke bekleding is bewaard. De piramide van is eigenlijk de best bewaarde van de drie koningspiramiden. Ook van de dodentempel, de daltempel en de verbindingen ertussen is een aanzienlijk deel bewaard. Bij de piramide hoorde een complex van andere gebouwen, die door een muur waren omgeven. Op het ommuurde terrein lagen kleine piramiden van de familieleden. Naast de piramiden lag de dodentempel met zuilenhallen en een binnenhof, deze tempel is echter grotendeels verdwenen.

Marius is in de tweede piramide, de piramide van Chephren geweest, deze is helemaal leeg van binnen en de gang is redelijk laag, zodat er gebukt gelopen moet worden. Alles bij elkaar vonden we de piramiden heel indrukwekkend.

De piramide van Mycerinus is de kleinste en de meest gave van het drietal van Gizeh. Ze werd rond 2450 v. Chr. gebouwd. De onderzoeker Howerd Vyse heeft in de piramide een granieten sarcofaag gevonden, die samen met het schip dat hem naar Engeland moest brengen op de zeebodem ligt.

       
Piramide van Gizeh Piramide van Gizeh Piramide van Gizeh Bij de piramide van Gizeh
       
       
Bij de piramide van Gizeh Bij de piramide van Gizeh Bij de piramide van Gizeh Bij de piramide van Gizeh
       
       
Piramide van Chephren Piramide van Chephren Piramide van Chephren met de Sfinx De grote Sfinx
       
       
De toeristen politie De grote Sfinx De grote Sfinx Daltempel van de piramide van Chefren
       

De sfinx.
De sfinx in het bekendste beeldhouwwerk van Egypte. De sfinx is de wachter bij het graf van Chephren en ligt naast zijn daltempel. Hij heeft de vorm van een liggende leeuw met het hoofd van koning Chephren die het beeld uit natuurlijke rots heeft laten houwen.

De daltempel, ook wel de granieten tempel of tempel van de sfinx genoemd, is tamelijk goed bewaard. In de 14e eeuw is zijn neus eraf geschoten door fanatieke Mamelukken die de kop als schietschijf voor hun kanon gebruikten. De sfinx heeft iets fascinerends, ondanks de beschadigingen. Hij ligt in het woestijnzand naast de daltempel. De sfinx werd uit een natuurlijke rotsrug gehouwen die was blijven staan nadat de bouwers van de piramide en een aantal steenblokken uit hadden gehaald. Sinds 1980 is er een discussie aan de gang hoe men deze sfinx kan conserveren. Zandstormen, wind, luchtvervuiling, stijgend grondwater bedreigen dit monument.

Daltempel van de piramide van Chephren
De daltempel is 45 meter lang en 13 meter hoog. Deze werd in 1853 door de Franse Egyptoloog Mariëtte uitgegraven. Eens stonden binnen de tempel 23 diorieten zitbeelden van Chephren. Eén daarvan werd gevonden in een kuil in de voorhof en is te zien in het Egyptisch museum in Cairo.

 


Iedere piramide maakte deel uit van de vier delen van een tempelcomplex. De vier delen zijn:

  • De daltempel, de plaats waar het lijk gemummificeerd werd.

  • De processieweg, de verbindingsweg tussen de twee tempels

  • De dodentempel, de plaats waar de grafgiften werden meegegeven

  • Het graf (de piramide), de rustplaats tot de eeuwigheid en de wederopstanding.

 
       
Precisie steenhouwerswerk Daltempel van de piramide van Chefren Piramide van Chephren met de Sfinx
     

Ga naar de vorige pagina

 

Ga naar de volgende pagina