Dag 3 woensdag 16 april 2008 Wednesday April 16 2008 Day 3
       

We moesten vroeg op voor de rit naar Petra. Bij het ontbijt zat een hele grote groep MaleisiŰrs, daardoor was er erg weinig keus, de jongens van de bediening probeerden het bij te houden en aan te vullen, maar dat lukte niet helemaal. Aan het begin van deze rit kwam agent Monder van de toeristenpolitie in de bus, hij is de rest van de reis bij ons gebleven. De Kingĺs Highway is een van de oudste routes in het Nabije Oosten. Sedert meer dan 5000 jaar trokken langs deze baan onafgebroken karavanen, legers, handelaars en veroveraars.

       
Bezoekerscentrum in Madaba Winkels in Madaba Winkels in Madaba Bezoekerscentrum in Madaba
       
  Sint George kerk in Madaba  
       
Sint George kerk in Madaba De eerste stop vandaag was de plaats Madaba en de Sint George die onderdak biedt aan een van de meest waardevolle vroegchristelijke getuigenissen: de oudste landkaart van het Heilige Land (uit het jaar 560). Het is een moza´ek van 15 x 5 meter dat uit meer dan twee miljoen steentjes bestaat. Moza´ek in de Sint George kerk in Madaba
       
Sint George kerk in Madaba Sint George kerk in Madaba Sint George kerk in Madaba Sint George kerk in Madaba
       

Tal van steden en dorpen worden afgebeeld, de landen bij naam genoemd. Helaas werden een paar elementen van het moza´ek weggehaald, maar de rest is nog heel indrukwekkend. In Madaba was 60% van de inwoners christelijk. De diensten werden gehouden in het Arabisch en in het Latijn.

       
Moza´ek in de Sint George kerk in Madaba Moza´ek in de Sint George kerk in Madaba Moza´ek in de Sint George kerk in Madaba
       
Sint George kerk in Madaba Sint George kerk in Madaba Sint George kerk in Madaba Sint George kerk in Madaba
       
Straatbeeld in Madaba Straatbeeld in Madaba Straatbeeld in Madaba
       
  Mount Nebo  
       
Bij Mount Nebo Bij Mount Nebo Bij Mount Nebo
       

De volgende stop is Mount Nebo, ook wel Pisgah genoemd (Heilige plek). De berg dankt zijn betekenis aan de profeet Mozes die volgens de Bijbelse overlevering na een trektocht van veertig jaar vanuit Egypte, van hieruit het Beloofde Land voor het eerst aanschouwde. Hij werd echter niet toegelaten in het Beloofde Land omdat hij niet voldoende op God vertrouwde. Dit speelde in de laatste 40 jaar van zijn leven. Kort na aankomst op de berg overleed hij. Er zijn vier kerken op de berg, die gerestaureerd worden door Franciscaner monniken. In een aparte ruimte was een mooie moza´ekvloer te bewonderen.

       
Bij Mount Nebo Bij Mount Nebo Bij Mount Nebo Bij Mount Nebo
       
Bij Mount Nebo Bij Mount Nebo Bij Mount Nebo
       
  Madaba Handcraft Center  
       
Madaba Handcraft Center Madaba Handcraft Center Madaba Handcraft Center Madaba Handcraft Center
       

De volgende stop was een ambachtencentrum, hier worden ambachtelijk gemaakte producten verkocht. Er was een atelier naast waar moza´eken gemaakt worden. Er werd ons uitgelegd hoe een en ander in zijn werk gaat. Eerst wordt er een ontwerp gemaakt op een stuk doek. Hierop worden de kleine steentjes met de goede kant naar beneden opgeplakt. Als het hele patroon ingevuld is, wordt het omgedraaid en wordt de lap met het patroon eraf geweekt.

Er werden ook enorme vazen gemaakt, op het eerste gezicht leek het of deze ook met moza´eksteentjes bedekt waren, maar dat is niet zo. Op de vazen wordt het patroon getekend en dan ingekleurd. Daarna worden er kleine lijntjes in de klei weggekrast, zodat een moza´ek patroon ontstaat. Na afbakken en glazuren zien de vazen er prachtig uit.

       
Madaba Handcraft Center Madaba Handcraft Center Madaba Handcraft Center Madaba Handcraft Center
  Madaba Handcraft Center  
       

Ga naar de vorige pagina

   

Ga naar de volgende pagina