Dag 4

Dinsdag 18 oktober 2005

Day 4

     

 

Blyde river Canyon

 

Na de lunch zijn we doorgegaan naar Shangana village. Hier hebben we een rondleiding gehad met uitleg over de manier van leven van de stam, inclusief een zang- en dansvoorstelling
 
Blyde river Canyon Blyde river Canyon Blyde river Canyon
 
Blyde river Canyon Blyde river Canyon Blyde river Canyon
 
     
 
Potholes Potholes
 
Potholes
 

Blyde river Canyon

Potholes Blyde river Canyon
De Chief van het dorp heeft 3 vrouwen en 36 kinderen. De mannen mogen zoveel vrouwen hebben als ze willen, zolang ze kunnen betalen met het juiste aantal koeien als schadeloosstelling voor het verlies van een arbeidskracht.
De meisjes van 5-20 jaar wonen samen in een hut, de jongens in een andere hut. De meisjes trouwen rond hun 21e jaar, de mannen rond hun 25e . De man kiest een vrouw en geeft zijn wens door aan zijn ouders, deze gaan onderhandelen met de ouders van het meisje.
De 1e vrouw is het belangrijkst en zit aan de rechterkant van de Chief.
 
Blyde river Canyon Potholes Blyde river Canyon
 

Potholes

Potholes

Potholes

In het dorp is ook een medicijnman die alle mogelijke kwalen op traditionele wijze behandeld. Pikant detail was dat de Chief in het ziekenhuis lag omdat hij ziek was. Voorheen gingen de kinderen niet naar school, tegenwoordig wel.
Voordat we naar de voorstelling gingen konden wij een soort  houten fiche kopen om een consumptie mee te betalen.
     
Blyde river Canyon Blyde river Canyon Blyde river Canyon
     
     
Potholes Potholes Potholes
Door naar de hut waar de zang- en dansvoorstelling werd gehouden. Het was nogal donker in de grote hut, wat het fotograferen moeilijk maakte.
Daar kunnen we ook de drankje bestellen; de man die de bestelling opnam  legde de fiches op een bepaalde manier op het blad, zodat hij precies wist wie wat besteld had. De drankjes werden opgediend  in aardewerk bekertjes.
 

 

 
  Potholes  
De voorstelling was heel leuk, er zaten verbazend goede zangers bij en het heeft wel wat,  zang en dans alleen begeleid door enkele trommels.
We hadden erop gerekend dat  we nog terug zouden komen bij de winkeltjes, maar dit was niet zo. We wilde toch graag nog wat kopen en Willy is heel snel weer teruggelopen terwijl Marius vast naar de bus ging. We hebben later nog veel houtsnijwerk gezien, maar niet meer de beeldjes die ik gekocht had.
 
Potholes Townships in de buurt van Hazyview, de eerste kennismaking met het fenomeen Township. Potholes
 
     
 

Ga naar de vorige pagina

 

Ga naar de volgende pagina